Wat kan ik verwachten

Chemotherapie doodt alle snel-delende cellen, maar ook een deel van de gezonde cellen. Zo kunnen bijvoorbeeld de stamcellen die nodig zijn voor het onderhoud van weefsels zoals het beenmerg en de huid, beschadigd raken; deze cellen zijn zeer kwetsbaar. Doordat ook gezonde cellen schade oplopen, kan chemotherapie beperkte tot zeer ernstige bijwerkingen hebben. Dit is onder andere afhankelijk van de gebruikte chemotherapie en van de hoeveelheid medicatie. Sommige bijwerkingen verdwijnen na de chemotherapie, andere houden korter of langer aan. Er zijn mensen die aangeven na een behandeling tegen kanker nooit meer helemaal de oude te zijn geworden, bijvoorbeeld omdat ze veel sneller vermoeid raken dan voorheen. Maar bijwerkingen kunnen ook volledig verdwijnen. Denk aan Lance Armstrong, de wielrenner die na genezen te zijn van kanker de Tour de France opnieuw gewonnen heeft. Of aan Maarten van der Weijden, die na zijn genezing van leukemie Olympisch kampioen werd op de 10 kilometer Open Water Zwemmen.

De meest voorkomende bijwerkingen zijn: vermoeidheid en anemie, koorts, infecties en neutropenie (tekort aan rode en witte bloedlichaampjes), misselijkheid en braken, diarree en verstopping, haarverlies , droge huid en nagelproblemen, gebrek aan eetlust, en problemen met seksualiteit. Minder vaak voorkomende bijwerkingen zijn: hand- en voetproblemen, overgevoeligheidsreacties, klachten in mond- en keelholten, verminderde vruchtbaarheid, overgangsverschijnselen, verandering van waarneming van de zintuigen en bloedingen. Emotioneel en geestelijk kan de chemotherapie een rol spelen bij geheugenverlies en concentratiestoornissen, angst en depressie.
Hieronder zie je in het schema wanneer de meest voorkomende bijwerkingen tijdens de chemokuur over het algemeen voorkomen: