Waar moet ik op letten

Een goede dagelijkse hygiëne is belangrijk om onder andere infecties te vermijden. Tijdens de chemokuur ben je nog eens extra gevoelig voor infecties. Door goed voor jezelf te zorgen voor, tijdens en na de behandeling kun je mogelijke ongewenste bijwerkingen helpen voorkomen. Als je de volgende tips en adviezen ter harte neemt leg je een goede basis voor je chemotherapie:

Algemene hygiëne en mondzorg

Een belangrijk onderdeel van jouw dagelijkse verzorging is een goede hand- en mondhygiëne. Je kunt je handen het best verschillende keren per dag wassen, zeker voor het eten en na het toiletbezoek. Poets je tanden minstens tweemaal per dag, liefst na elke maaltijd en zeker vóór het slapen gaan.

Voeding

De chemotherapie kan je dagelijks leven behoorlijk beïnvloeden. Het kan zijn dat het moeilijker wordt om bijvoorbeeld eten te maken omdat jij je moe voelt, misselijk bent of dat je gewoon geen trek hebt om te eten. Jouw voeding kan daarom best worden afgestemd op de situatie waarin jij je op dat moment bevindt.
‘Goede' voeding bij kanker is voeding die voldoende energie en eiwitten bevat voor het bereiken of handhaven van een goed lichaamsgewicht. Goede voeding is ook nodig voor een goede conditie.

Bewegen & vermoeidheid

Vermoeidheid is één van de meest voorkomende bijwerkingen van de chemotherapie. Soms ben je te moe om ook maar iets te doen. Toch is uit onderzoek gebleken dat blijven bewegen, bijvoorbeeld wandelen of fietsen, ongeveer een half uur per dag, kan helpen om je vermoeidheid eerder te laten verdwijnen.

Dagelijks leven

Kanker en chemotherapie kunnen een behoorlijke invloed hebben op je stemming. Je leven staat op zijn kop, je bent afhankelijk van anderen en het kan je onzeker en angstig maken. Je zult wellicht nieuwe manieren moeten vinden om hiermee om te gaan. Probeer jezelf ook genoeg dingen te gunnen waar je van kunt genieten.

Stel je eigen plan samen met informatie, vragen en tips. Zo krijg je meer grip op de situatie en weet je wat je kunt verwachten en wat je kunt doen in lastige situaties.