Wat is chemo

Chemotherapie is een combinatie van medicijnen, die gebruikt worden om kanker te behandelen. Deze medicijnen worden ook wel antikankermedicijnen of cytostatica genoemd.
Ons lichaam bestaat uit miljoenen normale, gezonde cellen. Eiwitten en andere stoffen vertellen onze cellen wanneer ze moeten delen, hoe ze moeten groeien en wanneer ze moeten sterven. Wanneer er fouten optreden in ons genetisch materiaal in een cel, dan kan dit kanker veroorzaken. Kankercellen blijven delen en groeien zonder dat het lichaam er grip op heeft.
Chemotherapie pakt kankercellen aan, zodat de ziekte hopelijk stopt met groeien, vermenigvuldigen of verspreiden naar andere delen van het lichaam. Ook kan het de kans op terugkerende ziekte later verkleinen door rondzwervende tumorcellen aan te pakken of nog niet zichtbare uitzaaiingen. Verschillende soorten cytostatica veroorzaken schade aan kankercellen in verschillende stadia van celdeling of groei. Elk type medicatie doet zijn werk op een andere manier. Het ene medicijn valt het genetisch materiaal van de cel (DNA of RNA) aan om de groei te doen stoppen. Het andere medicijn kan de werking van eiwitten in de cel verminderen, zodat deze cellen sterven.
Chemotherapie komt in het hele lichaam, zodat normale, gezonde cellen ook kunnen worden beschadigd, vooral snel-delende cellen. Schade aan gezonde cellen veroorzaakt bijwerkingen. Meestal is de schade tijdelijk en herstellen de gezonde cellen zich vanzelf. Maar dit is niet altijd het geval.
Chemotherapieën kunnen alleen worden gebruikt of in combinatie met elkaar. De combinatie van middelen die jij ontvangt wordt jouw chemotherapie-protocol of -regime (behandelingsschema) genoemd.
Jij en jouw dokter zullen de beste chemotherapie kiezen op basis van:
  • wat voor soort kanker je hebt
  • waar in jouw lichaam de kanker zich bevindt
  • in welk stadium de kanker is
  • jouw algehele gezondheid
  • jouw wensen en voorkeuren
  • andere medicijnen die je krijgt
  • eventuele eerdere behandelingen
Het effect van de chemotherapie is het grootst als je de behandeling kunt doorlopen volgens het schema dat voor jou is samengesteld. Als je weet wat je kunt verwachten, krijg je meer grip op je situatie. Daarvoor kun je op deze website je persoonlijk chemoplan samenstellen met informatie, vragen en tips. Bekijk ook een lijst met vragen die je met je dokter of verpleegkundige wilt bespreken.