Hoe weet ik of het werkt

Jouw oncologieverpleegkundige, begeleider of arts zal tijdens reguliere bezoeken nagaan hoe je het doet en hoe de behandeling werkt. Er zal vaak lichamelijk onderzoek gedaan worden en er zullen verschillende testen worden uitgevoerd. Tussendoor kunnen ook foto’s of scans worden gemaakt. Je zult samen over deze testresultaten praten en uitleg krijgen over wat ze betekenen. Stel vragen over alles wat je niet begrijpt. Handige lijsten met vragen zijn te vinden onder het menu Praten met.

Soms denken mensen dat als ze bijwerkingen hebben, de medicijnen werken en als ze geen bijwerkingen hebben, de behandeling niet werkt. Dat hoeft zeker niet het geval te zijn. Bijwerkingen variëren in type en ernst van persoon tot persoon. Ook de hoeveelheid en soort chemotherapie hebben invloed op de (ernst van de) mogelijke bijwerkingen.

Lees meer over waarom chemotherapie bijwerkingen veroorzaakt en over het doel van chemotherapie.

De chemotherapie heeft de meeste kans van slagen als je de gehele behandeling kunt doorlopen volgens het schema dat voor jou is samengesteld. Door informatie te zoeken over de chemotherapie, de bijwerkingen en de opties die beschikbaar zijn, kun je meer grip proberen te krijgen op je situatie. Een goede start is het maken van een chemoplan.