Hoe en waar krijg ik chemo?

Het soort behandeling dat je nodig hebt bepaalt waar de chemotherapie zal plaatsvinden. Er zijn vier verschillende manieren waarop chemotherapie kan worden gegeven:

  1. Direct in een ader door middel van een infuus (intraveneus).
  2. Via een injectie in de spier of onder de huid (intramusculair of subcutaan).
  3. Via de mond (oraal) in de vorm van tabletten of capsules of een drankje.
  4. Heel soms wordt de chemotherapie plaatselijk toegediend.

De methode die gebruikt zal worden is afhankelijk van het type kanker dat je hebt en het stadium van de ziekte. De behandeling vindt plaats in een ziekenhuis of in de thuissituatie.

Wanneer chemotherapie wordt gegeven door middel van een infuus druppelt het medicijn via een slangetje in de ader. Bij deze methode lig je in een bed of zit je in een comfortabele stoel in het ziekenhuis, maar het is in enkele gevallen ook mogelijk om het thuis te ontvangen. Wanneer de chemotherapie plaatsvindt door middel van een injectie met een naald en een spuit, ontvang je deze in de (huisartsen)praktijk of in het ziekenhuis.

Orale chemotherapie is verkrijgbaar in de vorm van een pil, capsule of in vloeibare vorm. Dit type behandeling kun je thuis of op je werk innemen. Maar ook al neem je chemotherapie thuis, je zult jouw arts toch regelmatig moeten bezoeken. Je arts zal de reactie van de tumor op de behandeling controleren op veranderingen, algemeen lichamelijk onderzoek doen, en je bijwerkingen willen weten. Het is belangrijk om de details van jouw chemotherapiebehandeling te kennen. Als je het volgens het schema kunt doorlopen dat voor jou is samengesteld, heb je de meeste kans op een goed resultaat. Lees meer over hoe vaak de behandeling plaatsvindt, hoe het werkt en waarom sommige mensen bijwerkingen krijgen/ervaren.