Dagelijkse verzorging en leefgewoonten

Een goede dagelijkse hygiëne is belangrijk om onder andere infecties te vermijden. Tijdens de chemokuur ben je nog eens extra gevoelig voor infecties. Door goed voor jezelf te zorgen voor, tijdens en na de behandeling kun je mogelijke ongewenste bijwerkingen helpen voorkomen. Als je de volgende tips en adviezen ter harte neemt, leg je een goede basis voor je chemotherapie:

Algemene hygiëne en mondzorg
Een belangrijk onderdeel van jouw dagelijkse verzorging is een goede hand- en mondhygiëne. Je kunt je handen het best verschillende keren per dag wassen, zeker voor het eten en na het toiletbezoek. Poets je tanden minstens tweemaal per dag, liefst na elke maaltijd en zeker vóór het slapen gaan.

Meer informatie, tips en vragen zijn terug te vinden als je een persoonlijk chemoplan samenstelt.

Voeding
De chemotherapie kan je dagelijks leven behoorlijk beïnvloeden. Het kan zijn dat het moeilijker wordt om bijvoorbeeld eten te maken omdat jij je moe voelt, misselijk bent of dat je gewoon geen trek hebt om te eten. Jouw voeding kan daarom best worden afgestemd op de situatie waarin jij je op dat moment bevindt.
‘Goede' voeding bij kanker is voeding die voldoende energie en eiwitten bevat voor het bereiken of handhaven van een goed lichaamsgewicht. Goede voeding is ook nodig voor een goede conditie.

Enkele adviezen:

  • Vraag wat je wel en niet mag eten in combinatie met je chemotherapie en andere medicijnen
  • Melk en melkproducten, vlees en peulvruchten bevatten veel eiwitten
  • Vers geschild fruit en groenten (rauw, indien goed gewassen of gekookt) zijn een bron van vitaminen. Enkele soorten fruit (zoals bijv. grapefruit en sterfruit) kunnen echter invloed hebben op de werking van bepaalde medicijnen
  • Volkorenbrood en zilvervliesrijst bevatten allerlei mineralen, eiwitten en vezels
  • Eet bij verminderde eetlust meerdere kleine maaltijden per dag
  • Word je misselijk van de geur van een warme maaltijd, kies dan voor een broodmaaltijd of een koude maaltijd
  • Houd rekening met jouw darmen en pas je voeding aan wanneer je last krijgt van diarree of obstipatie (verstopping). Zorg ervoor dat je in beide gevallen voldoende drinkt
  • Soms kan het nuttig zijn om enkele porties in te vriezen zodat je, wanneer je je moe voelt en toch trek hebt, met een kleine inspanning, lekker eten op tafel kunt zetten

Het kan zijn dat je niet alle voedingsmiddelen mag eten in combinatie met je chemotherapie en andere geneesmiddelen. Als je bepaalde voedingsproducten niet mag eten tijdens jouw behandeling, zal jouw arts of verpleegkundige je dit vertellen.
De diëtist(e) helpt je graag bij het zoeken naar aangepaste ‘goede voeding'. Aarzel niet om contact met hem of haar op te nemen via je verpleegkundige.