Vóór chemo

Chemotherapie is een krachtig wapen in de strijd tegen kanker. Veel mensen die chemo krijgen maken zich zorgen over de behandeling, bijwerkingen en gevolgen. Gelukkig zijn er hulpverleners, medicijnen en middelen om de behandelperiode beter door te komen. Patiënten die zich actief op chemotherapie voorbereiden zijn vaak beter in staat om met de lichamelijke en emotionele aspecten van de behandeling om te gaan. Zij verzamelen zoveel mogelijk vragen en informatie of houden een dagboek bij. Soms kan het ook helpen om met anderen te praten die al ervaring hebben met chemotherapie. Ieder verhaal is uniek, maar hun verhalen kunnen jou troost en steun bieden.
De meest aangewezen personen waarmee je over je zorgen kunt praten zijn je arts of oncologieverpleegkundige. Je kunt je voorbereiden door een lijst met vragen en doelen voor jezelf te stellen. Zo word je een actieve deelnemer in je eigen behandelplan.

Hoe bereid ik me voor?

Sommige onzekerheden zijn niet gemakkelijk onder woorden te brengen. Door informatie te zoeken over de chemotherapie, de bijwerkingen en de opties die beschikbaar zijn, kun je meer grip proberen te krijgen op je situatie. Een goede start is het maken van een chemoplan.

Hoe weet ik of het werkt?

Bekijk de video van de arts en verpleegkundige over hoe ze je ondersteunen in de voorbereiding van de chemotherapie. Als je de chemotherapie geheel kunt volgen en afmaken volgens het schema dat voor jou is opgesteld, heb je de meeste kans op een succesvol verloop van de behandeling.