Wanneer contact met ziekenhuis

Als je veel last van bijwerkingen hebt, bespreek je klachten dan met je arts of oncologieverpleegkundige. Overleg met hen wanneer en met wie je contact op moet nemen als je te veel hinder ondervindt van bijwerkingen. Misschien is er wel een manier of middel om de hinderlijke bijwerkingen tegen te gaan. Soms wordt de hoeveelheid chemotherapie aangepast of wordt de toediening één of twee weken uitgesteld. Het streven is om het geplande schema van de chemotherapie geheel zonder (dosis) aanpassingen of vertragingen te doorlopen.
Verschijnselen waarbij je jouw arts of verpleegkundige direct moet waarschuwen:

  • koorts (temperatuur hoger dan 38,5°C) met of zonder koude rillingen
  • spontane blauwe plekken, zonder dat je bent gevallen of je hebt gestoten
  • aanhoudend bloeden van een wondje (langer dan een half uur), bijvoorbeeld een aanhoudende neusbloeding
  • klachten bij het bewegen van jouw armen en/of benen

Het is niet te voorspellen hoe jij op de chemotherapie zal reageren. Sommige mensen hebben veel last van bijwerkingen, anderen merken er minder van. Jouw arts of oncologieverpleegkundige zal jou vertellen welke bijwerkingen je kunt verwachten en hoe jij hiermee om kunt gaan. En ook wanneer je hen direct moet bellen.
In de rustperioden van de behandeling hebben gezonde cellen de tijd om zich te herstellen. De meeste gezonde cellen doen dat, zodat de bijwerkingen weer verdwijnen. Soms gebeurt dat na enkele dagen, soms duurt het langer.

De ernst van de bijwerkingen heeft geen direct verband met het resultaat van de behandeling. Als je veel hinder van bijwerkingen hebt, mag je daaruit niet bij voorbaat opmaken dat de chemotherapie een goed effect heeft op jouw ziekte. Of omgekeerd: merk je er weinig van, dan wil dat niet zeggen dat de medicijnen geen invloed hebben op jouw ziekte. Als je de chemokuur kunt doorlopen zoals deze voor jou is samengesteld, heeft chemotherapie de grootste kans op effect.

Lees meer over bijwerkingen die kunnen voorkomen en hoe je die zo goed mogelijk kunt opvangen.

Door informatie te zoeken over de chemotherapie, de bijwerkingen en de opties die beschikbaar zijn, kun je meer grip proberen te krijgen op je situatie. Een goed hulpmiddel is het maken van een chemoplan.