Hoe weet ik of het werkt

Jouw arts en/of oncologieverpleegkundige zal tijdens reguliere ziekenhuisbezoeken nagaan hoe je het doet en hoe de behandeling werkt. Er zal vaak lichamelijk onderzoek gedaan worden, zoals bloedonderzoek, en er zullen verschillende testen uitgevoerd worden. Er worden ook geregeld foto’s of een scan gemaakt. Jouw arts of oncologieverpleegkundige zal met je over deze testresultaten praten en uitleggen wat ze betekenen.

Stel zoveel mogelijk vragen over alles wat je niet begrijpt. Het doel van de chemotherapie is om je ziekte te bestrijden en deze volgens schema te doorlopen.

Soms denken mensen dat als ze bijwerkingen hebben, de medicijnen werken en als ze geen bijwerkingen hebben, de behandeling niet werkt. Dat hoeft zeker niet het geval te zijn. Bijwerkingen variëren in type en ernst van persoon tot persoon. Ook de hoeveelheid en soort chemotherapie zijn van invloed op het soort bijwerkingen. Bijwerkingen geven niet per sé aan of de chemotherapie werkt.

Lees meer over waarom chemotherapie bijwerkingen veroorzaakt en over andere belangrijke aspecten van jouw behandeling. Je kunt ook je eigen lijst met vragen en adviezen samenstellen door een chemoplan te maken.