Belangrijk om te weten

Chemotherapie is een effectieve manier om de groei van kwaadaardige kankercellen te bestrijden. De therapie heeft de meeste kans van slagen als je de gehele behandeling volgens het schema doorloopt dat voor jou is samengesteld. Daarbij heb je zelf een aantal zaken in de hand, zoals een goede voorbereiding, hygiëne en goed voor jezelf zorgen tijdens de chemokuur. Wees alert op signalen van je lichaam die aangeven of je last hebt van bijwerkingen en aarzel niet om daar hulp en ondersteuning bij in te schakelen.

Als je aan chemotherapie begint of tijdens je kuur, is het handig om zelf bij te houden hoe het met je gaat. Hieronder volgen een aantal tips en adviezen die handig kunnen zijn:

  • Maak een lijst van vragen die je je arts of oncologieverpleegkundige wilt stellen de volgende keer dat je een afspraak maakt. Hiervoor kun je je eigen chemoplan samenstellen.
  • Maak je eigen tijdschema voor je chemotherapie bezoeken aan het ziekenhuis. Kijk daarbij of je hulp of bijvoorbeeld vervoer nodig hebt, wat je kunt organiseren
  • Beschrijf je ervaringen van bijwerkingen die kunnen optreden. Dit kan helpen bij het zoeken naar de beste manier om ermee om te gaan.
  • Houd een lijst bij van bijwerkingen of gevolgen die je ondervindt van de chemotherapie. Deze kun je met het je arts of oncologieverpleegkundige bespreken of bij de volgende kuur helpen beter voorbereid te zijn.
  • Het is niet altijd makkelijk onder woorden te brengen wat er in je omgaat of wat er met je gebeurt als je kanker hebt. Kijk eens op deze website bij praten met. Over hoe je met je omgeving, arts en verpleegkundige een gesprek aan kunt gaan. Soms kunnen tips je helpen over de drempel heen te stappen.
  • Een patiëntenorganisatie is er bij uitstek voor om je te helpen tijdens je ziekte. Ze bieden waardevolle informatie over de laatste ontwikkelingen, hulp en tips, ook bij het zoeken van de juiste hulpverlener. En je kunt baat hebben bij een gesprek met iemand die in dezelfde situatie zit of zat als jij, en je tips en advies kan geven, of gewoon eens kan luisteren naar je verhaal.