Mijn werkgever

Als je verwacht en wilt dat je tijdens de behandeling met chemotherapie je werk kan blijven doen, dan zal je het moeten vertellen aan je baas en eventueel een aantal mensen die nauw met jou samenwerken. Voordat je met chemotherapie begint, is het raadzaam om met je arts te overleggen welke werkzaamheden je kunt blijven verrichten. Meer informatie over het beleid van jouw bedrijf of instelling ten aanzien van ziekte, zoals ziekteverzuim, arbeidsongeschiktheid en medische verzekering kun je opvragen bij de afdeling personeelszaken. Er zijn bedrijven die werknemers de gelegenheid geven om een paar dagen in de week thuis te werken of in deeltijd te laten werken. Er zijn helaas ook werkgevers die niet flexibel (kunnen) zijn en eisen stellen aan medewerkers, of verwachten dat ze snel na behandeling weer terug op de werkvloer verschijnen. Als je duidelijk kan maken aan de werkgever wat hij/zij van je kan verwachten, kun je betere afspraken maken die aansluiten op je situatie. Hiervoor kun je ook de hulp inschakelen van het KWF.

Je werkgever, collega’s en eventueel klanten zullen op de hoogte gebracht moeten worden van de dagen of tijden die je vrijaf moet nemen voor je behandeling. Het kan voorkomen dat je het voornemen hebt om te blijven werken, maar dat je op de afgesproken dagen toch niet in staat bent te gaan werken. Het is raadzaam om duidelijke afspraken te maken over het werken op therapeutische basis. De eerste kuur zal meer duidelijkheid geven hoe je erop reageert en inzicht geven in het beloop van de dagen/weken na de kuur.

Als ‘zelfstandige ondernemer’ zul je jouw medewerkers en eventueel je klanten op de hoogte moeten stellen van jouw situatie.
Als je niet weet waar je moet beginnen of als je bezorgd bent over hoe je werkgever zal reageren, raadpleeg dan je arts, oncologieverpleegkundige of een maatschappelijk werker. Je kunt ook je bedrijfsarts vertrouwelijk inlichten voordat je naar je werkgever stapt. Wellicht kan hij/zij je suggesties of middelen geven die je verder kunnen helpen.