Belangrijk om te weten

Chemotherapie is een effectieve manier om de groei van kwaadaardige kankercellen te bestrijden of te remmen. Blijf ook na de chemotherapie alert op signalen van je lichaam die aangeven of je last hebt van bijwerkingen en aarzel niet om daar hulp en ondersteuning bij in te schakelen.

Het is handig om bij te houden hoe het met je gaat. Hieronder volgen een aantal tips en adviezen die handig kunnen zijn:

  • Maak je eigen schema voor bezoeken aan het ziekenhuis. Kijk daarbij of je hulp of bijv. vervoer nodig hebt, wat je kunt organiseren.
  • Beschrijf je ervaringen van bijwerkingen en gevolgen die kunnen optreden. Dit kan helpen bij het zoeken naar de beste manier om ermee om te gaan.
  • Houd een lijst bij van bijwerkingen of gevolgen die je ondervindt na de chemokuur. Deze kun je met je arts of verpleegkundige bespreken.
  • Maak een lijst van vragen die je je arts of oncologieverpleegkundige wilt stellen de volgende keer dat je een afspraak maakt.

Het is niet altijd makkelijk onder woorden te brengen wat er in je omgaat of wat er met je gebeurt als je kanker hebt. Kijk eens bij praten met over hoe je met je omgeving, arts en verpleegkundige een gesprek aan kunt gaan. Soms kunnen tips je helpen over de drempel heen te stappen.

Een patiëntenorganisatie is er bij uitstek voor om je te helpen sterker door je ziekte heen te komen. Ze bieden waardevolle informatie over de laatste ontwikkelingen, tips en hulp, ook bij het zoeken van de juiste arts of hulpverlener. En je kunt baat hebben bij een gesprek met iemand die in dezelfde situatie zit of zat als jij, en je tips en advies kan geven, of gewoon eens kan luisteren naar je verhaal. Je kunt hiervoor een eigen plan samenstellen.