Verandering van waarneming door de zintuigen

Er zijn chemotherapie behandelingen die de zintuigen kunnen beïnvloeden. Veel chemotherapie behandelingen irriteren de slijmvliezen, van de mond, keel, maar ook van de ogen. De ogen zijn daardoor droger dan normaal en gaan prikken. Het vervelende prikkende gevoel kan gedeeltelijk verholpen worden door kunsttranen. Dat zijn speciale methylcellulose-oogdruppels. Sommige mensen zijn tijdelijk overgevoelig voor licht. Het opzetten van een zonnebril geeft dan verlichting. Ook kunnen door uitval van de wimpers de ogen en oogleden tijdelijk geïrriteerd zijn.
Sommige chemotherapiebehandelingen kunnen het gehoor beschadigen.

Geur en smaak
Ook als je niet misselijk bent, kan chemotherapie je eetlust wegnemen of je smaak sterk veranderen. Na de behandeling wordt uw smaak en reuk meestal (maar niet altijd) weer zoals vroeger. Zorg er in ieder geval voor dat je voldoende eten en drinken binnen krijgt.

Tips:

  • Draag liever geen contactlenzen tijdens de duur van de chemotherapie. Je ogen raken dan minder snel geïrriteerd. Bovendien kunnen sommige behandelingen de lenzen verkleuren.
  • Hebt u tijdens de behandeling last van branderige ogen, meld dit dat aan de arts. De arts kan je in dat geval oogdruppels voorschrijven.
  • Neem bij aanhoudende klachten contact op met je oncologieverpleegkundige.

Terug naar minder vaak voorkomende bijwerkingen.