Vruchtbaarheid en zwangerschap

Chemotherapie kan van invloed zijn op je seksuele organen en hoe ze werken, maar dat hoeft niet. Je leeftijd, je algemene gezondheid, medicatie en de dosering van de chemotherapie die je krijgt bepalen of je vruchtbaarheid wordt aangetast door de behandeling. De effecten op de vruchtbaarheid kunnen van tijdelijke aard zijn maar soms ook zorgen voor permanente problemen. Dit onderwerp kun je het beste bespreken voordat je met de chemotherapie gaat starten.

Mannen

Sommige chemotherapiebehandelingen kunnen het aantal zaadcellen verminderen of zijn van invloed op hun vermogen om te bewegen. Dit soort veranderingen kan leiden tot onvruchtbaarheid. Andere chemotherapie behandelingen kunnen ook schade aan het sperma toebrengen, wat weer kan leiden tot geboorteafwijkingen als je partner van jou zwanger wordt tijdens je behandeling met chemo.
Wat kun je doen?

  • Praat met je arts over een bezoek aan een spermabank voordat je met de chemotherapie behandeling begint. Je kunt ervoor kiezen om spermacellen in te laten vriezen voor eventueel toekomstig gebruik.
  • Gebruik een betrouwbare methode van anticonceptie tijdens de chemotherapie behandeling. Praat met je oncologieverpleegkundige over welke methode het meest geschikt voor je is.
  • Als je seks hebt tijdens de eerste dagen van je chemotherapie gebruik dan wel een condoom omdat er ook medicatie in het sperma terecht kan komen.

Vrouwen
Zwangerschap:

  • Bespreek anticonceptie keuzes met je oncologieverpleegkundige.
  • Houd er rekening mee dat je altijd anticonceptie en een condoom dient te gebruiken tijdens de behandeling met chemotherapie.
  • Als je zwanger bent als de kanker wordt ontdekt, is het vaak mogelijk om de chemotherapie uit te stellen tot na de geboorte van de baby. Er kan ook door de arts worden besloten om te wachten tot na de twaalfde week van de zwangerschap vóórdat de chemotherapie wordt ingezet. Het beëindigen van een zwangerschap moet worden overwogen in sommige situaties. De arts zal deze belangrijke beslissing in overleg met jou en je partner maken. Het is belangrijk om de risico's en gevolgen van deze optie samen af te wegen.
  • Sommige chemotherapie medicatie kan ervoor zorgen dat je eierstokken stoppen met het afgeven van eicellen. Als dit het geval is, is zwangerschap niet mogelijk.
  • Zodra de behandeling is beëindigd kunnen je eierstokken in bepaalde gevallen weer eicellen gaan produceren en kan je menstruatie ook weer op gang komen.

Gelukkig zijn er een aantal nieuwe opties beschikbaar voor vrouwen die op het punt staan om chemotherapie te ondergaan. In sommige gevallen kunnen eicellen worden bewaard voor IVF of kunnen embryo’s worden ingevroren voor latere implantatie. Er zijn ook technieken die ervoor zorgen dat eierstokweefsel bewaard blijft. Overleg met je arts over de verschillende methoden voorafgaande aan je chemotherapie behandeling.

Terug naar minder vaak voorkomende bijwerkingen.