Overgevoeligheidsreacties

Van sommige chemotherapie behandelingen is bekend dat zij nogal eens overgevoeligheidsreacties veroorzaken. Bij die middelen worden dan vaak uit voorzorg al medicijnen gegeven om de kans daarop zo klein mogelijk te maken. Met het oog daarop moet men soms al één of meer dagen voor, en ook op de dag zelf, en soms één of meer dagen na de toediening van de chemotherapie medicijnen gebruiken. Iedereen vergeet wel eens iets, maar het is absoluut noodzakelijk dat je het meldt als de medicijnen tegen overgevoeligheidsreacties zijn vergeten.
Gezien de kans op overgevoeligheidsreacties word je voor, tijdens en soms ook enige tijd na het krijgen van de chemotherapie gecontroleerd. Afhankelijk van welke chemotherapie je krijgt, kan het aantal controles tijdens een infuus sterk verschillen. Meestal wordt de bloeddruk gemeten en de pols geteld. Ook kan gekeken worden hoe snel je ademt, wat je lichaamstemperatuur is en er word je ook gevraagd naar eventuele klachten.
Bij het vroegtijdig herkennen van overgevoeligheidsreacties heb je als patiënt een belangrijke verantwoordelijkheid. Het is helemaal niet erg om een keer te vaak te waarschuwen. Als blijkt dat het geen overgevoeligheidsreactie was, dan kan de chemotherapie weer worden voortgezet.

Tips:

  • Geef van te voren aan of er bepaalde zaken zijn waar je je zorgen over maakt.
  • Als je al allergisch bent voor bepaalde stoffen geef dat aan je arts of verpleegkundige door.
  • Signalen altijd direct melden bij de oncologieverpleegkundige.

Terug naar minder vaak voorkomende bijwerkingen.