Koorts en infecties

Je kunt makkelijker koorts en infecties krijgen als gevolg van de chemotherapie. Dit komt door een ernstig gebrek aan witte bloedcellen, met name van het type witte bloedcellen dat neutrofielen wordt genoemd. Een te laag aantal neutrofielen wordt ook wel neutropenie genoemd. Koorts moet je altijd direct aan je arts of oncologieverpleegkundige melden.

Normaal:

De witte bloedcellen bepalen mede je weerstand tegen infecties. Koorts is vaak een signaal dat er een infectie in het lichaam aanwezig is. Gedurende en voor je chemotherapie wordt je bloed geregeld op het aantal witte bloedcellen gecontroleerd.

Neutropenie:

Een te laag aantal witte bloedcellen is een veel voorkomende bijwerking van chemotherapie en kan ernstige gevolgen hebben. Door het gebrek aan witte bloedcellen krijgt een infectie een grotere kans om zich te ontwikkelen en kan op die manier invloed hebben op het verloop van je chemokuur.

Nogmaals, als je koorts krijgt (38,5 °C en hoger) of signalen van een infectie ontdekt, neem dan meteen contact op met een arts of je oncologieverpleegkundige.
Neutropenie, ofwel het tekort aan neutrofielen, een groep van de witte bloedcellen, kan ernstig zijn en de volgende gevolgen hebben:

 1. Het kan ervoor zorgen dat je de chemokuur moet stoppen of uitstellen. Of dat de dosering moet worden aangepast.
 2. Het kan ervoor zorgen dat als je het niet behandelt, de koorts oploopt en levensgevaarlijke infecties optreden en je hiervoor opgenomen moet worden.

Het risico op het krijgen van een ernstig gebrek aan witte bloedlichaampjes hangt af van een aantal factoren:

 • Type behandeling
 • Je leeftijd
 • De aanwezigheid van andere ziektes, zoals diabetes of hartaandoeningen
 • Je conditie
 • Of je eerder een ernstig gebrek aan witte bloedcellen hebt gehad

Signalen zijn:
Koorts: 38,5°C of hoger, koude rillingen, hoesten, pijnlijke mond, slikproblemen, pijn bij het plassen

Behandeling:
Er zijn twee manieren om het gebrek aan witte bloedcellen te behandelen:

 1. Door de chemotherapie dosering te verlagen of de kuren uit te stellen. De arts moet dan afwijken van het meest optimale schema dat voor jou is samengesteld om bij jou de ziekte te bestrijden
 2. Door medicatie, die de arts kan voorschrijven om de aanmaak van witte bloedcellen te stimuleren

De arts of verpleegkundige kan je hier meer over vertellen.

Tips:

 • Infecties voorkomen is belangrijk voor je om de chemokuur zo goed mogelijk en volgens schema te doorlopen. Neem onmiddellijk contact op met het ziekenhuis bij een lichaamstemperatuur van 38,5°C of meer. Of als je een wondje hebt dat niet snel geneest.
 • Koop een goede thermometer en houd je lichaamstemperatuur regelmatig in de gaten.
 • Houd de volgende signalen in de gaten: hoesten, keelpijn, koude rillingen, zweten, diarree, wondjes/zweertjes in de mond, pijn bij plassen.
 • Wondjes die gaan zweren of ontsteken kunnen ook betekenen dat je een infectie hebt.
 • Hygiëne is zeer belangrijk in en rond het huis. Zorg voor handschoenen en maak WC en badkamer dagelijks schoon. Kijk uit met contact met huisdieren.
 • Eet geen rauw voedsel, zoals rood vlees en schimmelkazen of zacht gekookte eieren, die kunnen bacteriën bevatten die een infectie veroorzaken.

Terug naar meest voorkomende bijwerkingen.