Droge huid en nagelproblemen

Verandering van de huid en nagels vormen een veel voorkomende bijwerking van bepaalde soorten chemotherapie. Omdat de celgroei door de medicijnen wordt verstoord kunnen klachten optreden.
Als je chemotherapie krijgt kun je last krijgen van de volgende bijwerkingen:
Droge en gevoelige huid, huidveranderingen zoals een bleke en vale kleur, verkleuring van de huid of bloedvaten, afbladderen of afbrokkelen van nagels, droge en zachte nagels. Pukkeltjes of verkleuring van de aderen.
Een droge huid kan behandeld worden met een goede crème of zalf. Zonnebaden of het gebruik van de zonnebank wordt afgeraden. Er zijn mogelijkheden om make-up te gebruiken en nagelharder. Als de klachten aanhouden of verergeren is het goed om contact op te nemen met de oncologieverpleegkundige.

Tips:

  • Laat jezelf soms eens goed verwennen of neem een lauw warm (niet te hete en lange) douche of bad om je te ontspannen. Smeer je dan in met een crème of zalf tegen een droge huid.
  • Wees voorzichtig met de zon en zorg dat je goede crème met een hoge beschermingsfactor gebruikt. Deze hoeven niet altijd duur te zijn.
  • Ontsmettende zeep is aan te raden bij wondjes of pukkeltjes.
  • Gebruik een nagelharder om je nagels te versterken en afbrokkelen te voorkomen.

Terug naar de meest voorkomende bijwerkingen.