Haarverlies

Eén van de meest zichtbare bijwerkingen van chemotherapie is haarverlies en kan soms de meest vervelende bijwerking zijn. Niet alle soorten chemotherapie leiden tot haarverlies. Vraag ernaar bij de arts of verpleegkundige.
Je haar kan steeds dunner worden of in grote plukken uitvallen. Naast het haar op je hoofd kun je ook haar verliezen over je hele lichaam: je gezicht, oksels, je schaamstreek, armen en benen. Je hoofdhuid kan ook gevoelig zijn. Meestal start de haaruitval na de eerste chemobehandeling rond de derde week. Na de kuur duurt het enkele weken of maanden voordat het haar weer terugkomt, soms in iets andere vorm, kleur of structuur.
Haarverlies is wel een van de bijwerkingen waar je je op kunt voorbereiden. Zo kan het minder vervelend worden. Van tevoren kun je je haren kort laten knippen en een pruik zoeken in de kleur en structuur van je haar. Je kunt ook met sjaals en hoeden leren je hoofd goed en mooi te bedekken. Of je kunt vragen om een behandeling waarmee je je hoofd tijdens de chemotherapie toediening koelt en daarmee kan haarverlies worden beperkt.
Haarverlies kan moeilijk te accepteren zijn, maar het is een tijdelijke bijwerking. Soms kan het helpen je gevoelens met anderen te delen of met iemand te praten die het ook heeft meegemaakt.

Tips:

  • Er zijn kapperszaken die ervaring hebben met het aanmeten van pruiken. Je kunt het beste een afspraak maken voordat je aan de chemotherapie begint, zodat je het gewenste model kunt laten maken.
  • Er zijn goede tips en adviezen over het gebruik van een hoed en wikkelen van sjaals om er verzorgd uit te zien. Het kan ook prettig zijn deze te dragen als je last hebt van de pruik.
  • Er is een verkoelingsbehandeling van het hoofd mogelijk om het haarverlies enigszins te beperken. Vraag ernaar in jouw ziekenhuis.
  • Voor advies bij make-up of bijvoorbeeld wenkbrauwen en wimpers, kun je ook terecht bij een visagiste.

Terug naar de meest voorkomende bijwerkingen.