Meest voorkomende

De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

Wanneer, welke en hoe erg de bijwerkingen optreden, is verschillend van persoon tot persoon. Je arts en oncologieverpleegkundige kunnen je vertellen welke bijwerkingen je van jouw chemotherapie kunt krijgen. Sommige bijwerkingen, zoals koorts en infecties, kunnen ernstig zijn en kunnen het schema van je chemokuur verstoren. Zorg dat je de eerste signalen hiervan goed kent om op tijd hulp in te roepen van je arts of oncologieverpleegkundige. Andere bijwerkingen, zoals haarverlies zijn heel vervelend maar minder schadelijk voor het verloop van de behandeling. Het is goed om te weten waar je op moet letten en wat je kunt doen om zo goed mogelijk de kuren door te komen. Om bijwerkingen zoveel mogelijk te voorkomen en op tijd te signaleren zijn er de volgende tips en adviezen:

  • Maak voor jezelf een lijst van dingen die je goed in de gaten moet houden. Samen met de mensen om je heen kun je signalen op tijd oppakken en de juiste hulp inroepen.
  • Voor veel bijwerkingen bestaan tips, dingen die je zelf kunt doen en behandelingen. Vraag ernaar bij je arts of verpleegkundige
  • Een dagboekje bijhouden helpt om terug te kijken wat je hebt gemerkt van bijwerkingen. Dat kan ook helpen bij de volgende keer dat je chemo krijgt of inneemt.
  • De mensen die dicht bij je staan, je directe omgeving en je werkgever kun je het best informeren dat je de chemotherapie zult krijgen en wat de signalen van bijwerkingen zijn.
  • Ben je erg onzeker over wat je kunt verwachten? Praat dan eens met iemand van een patiëntenorganisatie of neem gerust nog een keer contact op met je oncologieverpleegkundige.