Bijwerkingen

Alle medicijnen hebben bijwerkingen. Het is onmogelijk te voorspellen of en wanneer jij er last van krijgt. Hetzelfde geldt voor chemotherapie. Ieder mens reageert er weer anders op. Zelfs als je dezelfde chemotherapie krijgt, kunnen jouw reacties anders zijn.

Veel mensen zijn bang voor bijwerkingen. Helaas zijn het vaak extreme bijwerkingen waar mensen over praten. Wat je je voor ogen kunt houden, is dat vele mensen chemotherapie krijgen en kunnen doorstaan. Het is immers een krachtig wapen tegen kanker. Jouw doel tijdens je chemotherapie is om de kuur zo goed mogelijk te doorlopen volgens het schema dat voor je is samengesteld.
Bovendien sta je er niet alleen voor. Je arts en oncologieverpleegkundige begeleiden je bij de chemokuur en zijn ervoor om je bijwerkingen, vragen en klachten te bespreken en te behandelen om de kuur zo goed mogelijk door te komen.

Er zijn vele chemotherapieën die gebruikt worden bij kanker. De arts bepaalt welke chemotherapie voor jou het meest geschikt is om je kanker te bestrijden. Chemotherapie valt snel groeiende cellen aan. Omdat de medicijnen door je hele lijf gaan, beschadigen ze ook gezonde cellen. Dit zijn met name snel delende cellen in je bloed, haar, slijmvlies van mond, maag en darmen. Schade aan deze cellen is de oorzaak van de meeste bijwerkingen. Als je gezonde cellen herstellen na de behandeling, verdwijnen ook vaak bijwerkingen weer. Sommige bijwerkingen zijn echter blijvend.

Chemotherapie heeft effect op je lichaam, geest en emotionele gesteldheid, ofwel je BODY en MIND. Het helpt als je weet wat je kunt verwachten aan gevolgen en bijwerkingen en wat er aan te doen is. Stel je eigen plan samen met informatie, vragen en tips!